Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium

Kutatók éjszakája a Debreceni Egyetemen

Mint minden évben, idén is megrendezésre került szeptember 29-én az ország számos egyetemén, többek között a Debreceni Egyetemen is a Kutatók Éjszakája.

Mi, eötvösös diákok, tanáraink jóvoltából ismét lehetőséget kaptunk arra hogy, eljussunk a több mint 100 programot kínáló rendezvényre.

Ez évben kis létszámú csoportként mentünk, kifejezetten az egészségügy felé orientálódó, érettségi előtt álló diákok.

Amint megérkeztünk az egyetemre, a hatékonyabb tájékozódás érdekében kaptunk kis térképet és programfüzetet. Amíg az előre megtervezett programjaink kezdetére vártunk, az egyetem főépülete előtt láthattunk egy érdekes bemutatót, amelyben egy balesetet imitáltak, s ahol az esetkocsik mellett egy mentőhelikopter is érkezett az épület előtti térre. A látványos bemutatóról én pár társammal „A gén titkai” és „Az agy betegségei” című előadásra siettem a Pathológiai Intézetbe, ahol az egyetem díszdoktora tartott képes beszámolót többek közt a tömegkatasztrófák halottainak azonosításáról. Ezután „A Vér tudja ő útjait…” elnevezésű előadás a vér áramlástanának rejtelmeibe vezetett be bennünket. A legérdekesebb számomra mégis a nap utolsó programja volt: „Utazás a koponyák körül avagy anatómiai körséta”, melynek keretében megtekinthettük az anatómiai boncterem felépítését és testközelből szemlélhettük meg a plasztinált preparátumokból válogatott összeállítást. Az egyetemen találkoztunk még néhány eötvösös tanulóval, akik a MOL Petrolkémia jóvoltából érkeztek a rendezvényre, hogy látványos kémiai kísérleteket mutassanak be általános iskolás gyerekeknek, amit aztán a kisebbek ki is próbálhattak. Mindannyian olyan élményekkel tértünk haza, amely megerősítette elhatározásunkat a továbbtanulást illetően.

Lengyel Bianka Panna
11.H osztályos tanuló

Előző
Következő