Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium

Kirándulás/megemlékezés - határok nélkül

A „Határtalanul” pályázat egy színes 5 napos kirándulást biztosított a tiszaújvárosi gimnázium 10. A osztályának, illetve osztályfőnökük történelem fakultációs csoportjának. Az állami támogatásból fedezett pályázat során a diákok, köztük jómagam is megismerkedhettük külhonban élő honfitársainkkal, megízlelhettük nemzeti ételeiket és felfedezhettük történelmünk külföldön ragadt néhány darabkáját.

A Partiumtól Dél-Erdélyig terjedő úton megcsodálhattunk híres turista látványosságokat, mint a Tordai Hasadék, a Székelykő vagy Vajdahunyad vára, de jártunk a Királyhágónál, Nagyváradon, Kolozsváron, Torockón, Gyulafehérváron, Herkulesfürdőn, Orsován, Nagyszalontán, illetve Aradon.

Utóbbin megismerkedhettünk az Csiky Gergely Főgimnázium magyar diákjaival illetve együtt megtekinthettük a saját diákjaink október 6-i műsorát. A megemlékezés a szomorú pillanatok mellett a hősi tetteket kiemelve rávilágított, hogy haláluk nem volt hiábavaló. Mindenről az emlékükre állított Szabadság szobor előtt beszéltek a diáktársaink. Szerencsénkre az idő is kedvezett a szabadtéri megemlékezésnek, így minden megfelelően zajlott a 13 főtiszt 2005-ben újraállított szobra előtt, az aradi „Megbékélés” terén.

Nagy Lóránd
Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium 12. M osztályos tanulója

Előző
Következő